Šećerna pasta za depilaciju – sve što ste želeli da znate

Šećerna pasta za depilaciju se koristi od davnina za uklanjanje neželjenih dlačica sa kože. Postoji verovanje i da je Kleopatra, kraljica poznata po svojoj lepoti, koristila ovaj proizvod. Ako je to tačno, mogli bismo ovu vrstu depilacije nazvati kraljevskim tretmanom. U nastavku otkrivamo da li je šećerna pasta zaista vredna kraljevskog trona. 

Šećerna pasta za depilaciju - Alexandar Cosmetics
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Pored depilacije voskom, uklanjanje neželjenih dlačica pomoću šećerne paste je jedan od najzastupljenijih tretmana u kozmetičkim salonima. Šećerna pasta za depilaciju je pogodna za sve tipove kože i može se koristiti i na osetljivim i intimnim delovima. Zbog toga se često primenjuje za uklanjanje dlačica sa lica i tela (uključujući i nausnice, pazuh, bikini zonu…).

Ipak, za razliku od depilacije voskom, koja se lako može izvoditi i u kućnim uslovima, depilacija šećernom pastom je komplikovanija metoda. Zahteva određena znanja i veštine, kako bi se postigli efikasni rezultati. Takođe, sama tehnika traje duže, zbog čega je obično ovaj tretman u salonima dostupan kao luksuznija varijanta depilacije.  

 

Kako se pravi šećerna pasta i koje su njene prednosti

Šećerna pasta za depilaciju je po pravilu napravljena od prirodnih sastojaka, bez dodataka konzervanasa i veštačkih boja. U pitanju je mekana i glatka, elastična i pomalo lepljiva smesa, koja se dobija od mešavine određenih oblika šećera (saharoze, glukoze, fruktoze…) i vode. Može imati dodatke poput limunovog soka i biljnih ekstrakata ili ulja, koji umiruju, neguju i hidriraju kožu.

Takođe, šećerna pasta može biti gušće ili ređe strukture, pa se tako razlikuju strong (čvršća) i soft (mekša) varijanta. I jedna i druga su pogodne za depilaciju svih tipova kože, kao i za efikasno uklanjanje dlaka različitih debljina i dužina. Glavna, suštinska razlika između njih je što se koriste na različitim (sobnim) temperaturama. Obično se savetuje korišćenje strong paste u letnjem periodu i toplijem radnom okruženju (na temperaturi od 27 °C do 30 °C). Ona ima gušću/čvršću strukturu, kako na višim temperaturama ne bi bila previše lepljiva za prste tokom rada. Soft paste su ređe i preporučuje se njihovo korišćenje tokom hladnijih, zimskih uslova rada (na temperaturi od 20 °C do 23 °C).

Spa Natural strong i Spa Natural soft šećerne paste omogućavaju lako uklanjanje neželjenih dlačica sa kože, ostavljajući tretirane regije svilenkasto nežnim. Pogodne su za sve tipove kože, a mogu se koristiti i na osetljivoj koži, kao i za depilaciju intimnih regija. Zahvaljujući elastičnoj teksturi, lako se nanose na kožu u ujednačenom sloju, čime se osigurava bolje prianjanje, a samim tim i lakše uklanjanje dlačica iz korena. 

Šećerna pasta za depilaciju
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Glavne prednosti šećerne paste

  • Šećerna pasta je napravljena od 100% prirodnih sastojaka, zbog čega ima mnogo veću mogućnost primene u odnosu na vosak za depilaciju, koji može sadržati određene alergene ili sastojke koji izazivaju iritacije kod osoba sa osetljivom kožom. 
  • Depilacija šećernom pastom ne zahteva upotrebu aparata za zagrevanje i primenu toplote tokom rada. Pasta je pogodna i za depilaciju osoba kojima se ne preporučuju tretmani koji zagrevaju kožu (npr. osobe sa proširenim venama).
  • Tretman je skoro pa bezbolan, jer se pasta lako nanosi na kožu pomoću špatule i još lakše skida, uklanjajući dlake iz korena (bez kidanja i čupanja).
  • Depilacija šećernom pastom daje izuzetno dobre rezultate prilikom uklanjanja veoma kratkih i tankih dlačica. Nakon ovog tretmana dlačice sporije rastu, pa efekat glatke kože traje nekoliko nedelja.
  • Šećernom pastom se ne uklanjaju samo neželjene dlačice, već i odumrle ćelije kože. Time se postiže efekat blagog pilinga, a tretirana regija ostaje mekana i nežna na dodir. 

 

Kako se koristi šećerna pasta za depilaciju

Depilacija šećernom pastom je profesionalni tretman i potrebno je mnogo vežbanja i strpljenja da bi se ova tehnika usavršila. U nastavku ćemo navesti osnovne korake ovog metoda depilacije.

Za pravilnu primenu i maksimalni nivo higijene potrebno je koristiti rukavice (najbolje one od lateksa) i (drvenu) špatulu. U zavisnosti od vrste proizvoda i temperature u prostoriji, može biti potrebno blago zagrevanje paste pre upotrebe. Za tu svrhu možete, npr. posudu sa šećernom pastom ubaciti u toplu vodu. 

Najpre je neophodno uzeti malu količinu paste iz posude (možete je zahvatiti špatulom) i potom oblikovati lopticu prstima, sve dok smesa ne postane mekana, elastična i rastegljiva. Jednu „lopticu” možete koristiti više puta, sve dok ne izgubi elastičnost usled nakupljanja dlačica.

Depilacija šećernom pastom
Foto: Freepik

 

Tako formirana smesa se pomoću špatule, ili prstima nanosi na manju površinu kože, u suprotnom smeru od smera rasta dlake. Zatim je potrebno lagano pritisnuti pastu na koži, da bi se bolje zalepila, a potom je (zajedno sa dlačicama) ukloniti sa tretirane regije. Šećerna pasta se uklanja povlačenjem smese sa kože brzim, energičnim pokretom, u smeru rasta dlake. Postupak je neophodno ponavljati na isti način na svim površinama kože sa kojih želite ukloniti dlačice. Više-manje, to je ceo proces depilacije šećernom pastom. 

Iako postupak deluje jednostavno, u praksi ovo može biti znatno komplikovanije. Zbog toga je potrebno dosta truda i vežbe, kako bi se savladale sve „male tajne velikih majstora” depilacije.

 

Šećerna pasta u patroni – inovativno rešenje

Odnedavno je na našem tržištu dostupna i šećerna pasta u patroni, čime je postupak depilacije znatno jednostavniji. Na koji način se koristi ovaj inovativni proizvod, pročitajte u tekstu „Šećerna pasta u patroni – laka i brza depilacija svih tipova kože”.

Spa Natural šećerna pasta u patroni
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Dodatni saveti

Bez obzira na samu metodu uklanjanja neželjenih dlačica, za najbolje rezultate ključni su kvalitetni proizvodi, proverenih brendova, ali i pravilna priprema kože. Najefikasniji rezultati se postižu kada se tretman radi na potpuno čistoj i suvoj koži.

Pre depilacije tela poželjno je istuširati se, kako bi se uklonile sve nečistoće i tragovi znoja sa kože. Takođe, topla voda će pospešiti otvaranje pora na koži i tako olakšati uklanjanje dlačica iz korena. Nakon tuširanja temeljno osušite kožu. Pre depilacije ne bi trebalo koristiti losione i kreme za telo, jer oni mogu ostaviti mastan sloj na koži, što otežava uklanjanje neželjenih dlačica.

Dieffeti šećerna pasta - Alexandar Cosmetics
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Umesto zaključka

Na kraju nam ostaje da sve sumiramo i iznesemo naše utiske o šećernoj pasti za depilaciju. Pominjanje egipatske kraljice Kleopatre uz šećernu pastu nije samo marketinški trik brojnih kozmetičkih kuća, koje svoje proizvode nazivaju „egipatska šećerna pasta za depilaciju”. Ovaj proizvod zaista zaslužuje krunu, iz nekoliko razloga:

  • Pruža osećaj privilegovanosti, zbog toga što je napravljen od potpuno prirodnih i pažljivo biranih sastojaka, često uz dodatak negujućih ulja egzotičnih biljaka, kao po nekoj (tajnoj) kraljevskoj recepturi.
  • Ovo je najmanje bolna metoda depilacije, što takođe doprinosi kraljevskom osećaju. Neželjene dlačice se lako uklanjaju iz korena, bez osećaja nelagodnosti. Takođe, nije potrebno dodatno zagrevanje paste u topilici, pa nema bojazni od eventualnih opekotina.
  • Daje najpouzdanije i najdugotrajnije efekte depilacije. Poznato je da kraljevi uvek zahtevaju vrhunske rezultate, što omogućava ovaj tretman. Šećerna pasta efikasno i lako uklanja čak i veoma sitne i tanke dlačice iz korena, ostavljajući kožu glatkom i nežnom.
  • Sam tretman se radi detaljno i bez žurbe, natenane. Traje duže od depilacije voskom, pa ćete imati više vremena za opuštanje i „izležavanje”, baš onako kako kraljice uživaju u tretmanima ulepšavanja i nege.

Da li ste saglasni sa nama u mišljenju da je depilacija šećernom pastom kraljevski tretman? Pišite nam svoje utiske u komentarima.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)