Farbanje obrva – kozmetički tretman koji možete izvesti sami

U poslednje vreme farbanje obrva je postalo veoma popularan tretman u kozmetičkim salonima, jer su tamne i naglašene obrve u trendu. Zahvaljujući ovom, jednostavnom i bezbolnom tretmanu, svetle i tanke obrve za 10-ak minuta postaju tamne i vizuelno gušće. Uz veoma malo veštine, strpljenja i naše savete, vrlo lako možete sami savladati ovu tehniku. 

Farbanje obrva
Foto: Freepik

 

Farbanje obrva podrazumeva potamnjivanje prirodne boje dlačica, kod izuzetno svetlih ili sedih obrva. Iako deluju na sličan način, farbe za obrve se razlikuju od klasičnih farbi za kosu. Ovi proizvodi su predviđeni za bojenje dlačica na licu i obično se mogu nanositi i na obrve i na trepavice. Za razliku od farbi za kosu, dostupne su u mnogo manjem broju nijansi.

Rezultati farbanja obrva traju nekoliko nedelja, što zavisi od niza faktora: 

  • kvaliteta proizvoda koji se koriste za farbanje obrva;
  • načina primene tretmana (poštovanja uputstva za upotrebu); 
  • samih obrva, odnosno sposobnosti dlačica da upiju boju;
  • nege i održavanja boje nakon tretmana, te (ne)korišćenja određenih proizvoda za stilizovanje obrva;
  • spoljašnjih faktora i izloženosti obrva različitim negativinim uticajima (preniska/previsoka temperatura, sunčanje i UV zračenje, pojačana vlažnost vazduha…). 

 

Farbanje obrva korak po korak

Iako je farbanje obrva obično rezervisano za profesionalne, kozmetičke salone, ovu tehniku možete sprovesti i sami, u kućnim uslovima. Važno je da se detaljno pridržavate uputstva datog od strane proizvođača konkretnog proizvoda, a mi vam u nastavku predstavljamo osnovne korake. 

  • Test osetljivosti

S obzirom da se boje nanose na lice i veoma osetljiv deo oko očiju, 48 sati pre korišćenja farbe za obrve obavezno uradite test osetljivosti na proizvod. Kako biste izbegli eventualne alergijske reakcije (peckanje, crvenilo, osip), testirajte proizvod na unutrašnjem delu lakta.

  • Priprema za farbanje obrva

Da biste sebi olakšali posao, najpre pripremite sve što vam je neophodno za rad: farbu, hidrogen, rukavice, nemetalnu posudicu za mešanje proizvoda, četkicu za mešanje i nanošenje farbe i tupfere ili vatu za uklanjanje boje. 

Pre farbanja temeljno očistite obrve (uklonite šminku i nečistoće, umijte i peškirom prosušite lice). Kako biste sprečili bojenje kože oko obrva, na ovu regiju možete naneti masniju kremu ili vazelin.  

  • Pravljenje smese

Neposredno pre bojenja obrva, u nemetalnoj posudi četkicom izmešajte farbu sa troprocentnim hidrogenom, kako bi se dobila kremasta smesa. Neophodno je pridržavati se srazmere koja je definisana za konkretan proizvod i navedena na deklaraciji od strane proizvođača. Najčešće je potrebno pomešati 1-2 cm farbe sa 10 kapi hidrogena. 

  • Nanošenje farbe za obrve

Tako pripremljena smesa se pomoću četkice nanosi na obrve i ostavi da deluje 5-10 minuta. Ovo vreme zavisi od konkretnog proizvoda, ali i od željenog intenziteta boje. Ukoliko želite jaču boju, ostavite farbu da deluje 10-ak minuta, a ako želite manje intenzivnu nijansu, boju uklonite sa obrva nakon pet minuta. 

  • Uklanjanje farbe

Za skidanje, odnosno ispiranje farbe sa obrva koristi se vata ili pamučni tupfer i voda. Jednostavno pokvasite tupfer toplom vodom i lagano prebrišite obrve, kako biste uklonili farbu. Po potrebi, za uklanjanje viška farbe sa regije oko obrva možete koristiti skidač farbe sa kože Apraise Stain Remover.

 

Koje su najbolje farbe za obrve

Da bi farbanje obrva bilo što efikasnije, a rezultati postojani, važno je odabrati boje koje su kvalitetne i koje se neće ispirati nakon nekoliko dana. Kako biste postigli što prirodniji izgled, vodite računa da nijansa ne bude drastično tamnija od boje vaših prirodnih obrva. Zapamtite, prva dva dana nakon tretmana, boja obrva može delovati mnogo tamnije od željene (kao i kod sveže ofarbane kose). Usled svakodnevnog umivanja, boja će se blago isprati i dostići savršenu nijansu.

Evo naše preporuke proizvoda, za koje imamo veoma pozitivne utiske korisnika.

Apraise farba za obrve i trepavice su izuzetno kremaste i obogaćene su pčelinjim voskom. Boje su intenzivne, dugotrajne, vodootporne i ne razmazuju se. Postojanost boje je do osam nedelja nakon pravilno urađenog tretmana farbanja. U ponudi je dostupno nekoliko nijansi, a ove boje se mogu koristiti i za farbanje trepavica. Za pravilan tretman preporučuje se mešanje ove farbe sa hidrogenom istog brenda (2 cm farbe i 10 kapi 3% razvijača boje).

Apraise farba za obrve
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Blush set za farbanje obrva i trepavica sadrži sve što vam je neophodno za ovaj tretman: farbu (boju), razvijač boje (hidrogen 3%), graduisanu plastičnu posudicu za mešanje proizvoda i dvostranu četkicu za nanošenje. Proizvod je dostupan u tri nijanse: crna, braon i svetlobraon. Boje su napravljene od 100% veganskih sastojaka i izuzetno su intenzivne i postojane. Ne sadrže amonijak i PPD (p-fenilendiamin), što ih čini pogodnim za upotrebu i kod osoba koje su alergične na ove sastojke. Veoma lako se nanose, dubinski prodiru u dlaku, efikasno prekrivaju sede dlačice, a rezultati su postojani do četiri nedelje. Dodatna prednost ovih boja je što su preporučljive za nanošenje i na obrve i na trepavice, tako da možete lako postići identičnu nijansu dlačica uz potpuno prirodan efekat. Pravilna primena podrazumeva mešanje 1 cm farbe za obrve i trepavice sa 10 kapi hidrogena.

Blush set za farbanje obrva i trepavica
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Farbanje obrva – trend ili potreba

Farbanje obrva nije novina u kozmetičkom svetu. Ovaj tretman se godinama unazad praktikuje u profesionalnim kozmetičkim salonima. Mnoge žene i muškarci su farbali obrve još pre pojave društvenih mreža, zahvaljujući kojima je u poslednje vreme ovaj tretman doživeo popularnost.

Tamne i guste obrve su trenutno „u modi”, mada je ovo vrlo promenljiva stvar. Kada je u pitanju izgled, bez obzira da li pričamo o odevanju i modnom stilu, ili načinu šminkanja, trendovi se stalno menjaju. Čas su popularne tanke i skoro neprimetne obrve, čas fino oblikovane dlačice srednje dužine, potom duge, guste i čupave obrve, pa sve u krug.

Ako imate tanke, retke i svetle obrve, a pratite trendove, znajte da farbanje obrva ima značajnu prednost u odnosu na neke druge tehnike ulepšavanja. Npr. za razliku od permanentnog makeup-a, efekat ove tehnike nije trajan. Kada u modi ponovo budu svetle, tanke obrve, jednostavno ne morate više da ih farbate. 

Bilo kako bilo, sve je stvar ukusa i ličnog izbora, a jedno je sigurno – klasika je neprolazan trend. Negovane, uredne i precizno oblikovane obrve prirodnog izgleda će uvek biti u modi. Farbanje obrva kao tretman je tu da nam pomogne da korigujemo sitnice kojima nismo najzadovoljniji. Tako tanke i svetle obrve mogu dobiti željenu nijansu i delovati gušće, uz potpuno prirodan efekat.  

Ne zaboravite, svake obrve su lepe baš takve kakve jesu: potpuno prirodne, korigovane gelom ili olovkom, iscrtane nekom od popularnih tehnika trajnog šminkanja, ili jednostavno ofarbane u željenu nijansu. I zato, šta god da izaberete, koji god stil da negujete, budite ponosni na svoje obrve.

Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje o ovoj temi. Pišite nam u komentarima da li biste i zašto ofarbali obrve.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)