Zimska nega kose – šta najčešće grešimo

Hladnoća, vetar, povećana vlažnost vazduha, kiša, magla, mraz i sneg s jedne, a suv vazduh u zatvorenom prostoru s druge strane, isušuju i oštećuju kosu. Stalna promena i prelazak iz hladnog u toplo (i obrnuto), može ostaviti negativne posledice na izgled i zdravlje kose. Zato je pravilna zimska nega kose obavezna sa prvim hladnim danima. Kako izbeći pogrešne korake – otkrijte u nastavku.

Zimska nega kose
Foto: Freepik

 

Iako bi neko rekao: „tek smo zakoračili u jesen”, znajte da je sada pravo vreme da se pripremite za zimske dane. Promene godišnjih doba zahtevaju i promenu navika koje se odnose na negu i stilizovanje kose. Tako npr. leti možete sebi priuštiti luksuz sušenja kose prirodnim putem (bez upotrebe fena), nakon uobičajenog pranja. Tokom hladnih zimskih dana izlazak iz kuće uz neadekvatno osušenu kosu može izazvati različite zdravstvene probleme.

U čemu najčešće grešimo kada je u pitanju zimska nega kose? U nastavku dajemo odgovor i savete, uz čiju primenu ćete uspeti da održite sjaj i nežnost kose tokom zime i da dočekate proleće sa zdravom, sjajnom i jakom kosom.

 

1. Zimska nega kose počinje u zimu

Ovo je prvo pogrešno uverenje mnogih. Zimska nega kose ne počinje sa prvim danima zime, nego mnogo ranije. Već sa pojavom prvih hladnih, jesenjih dana potrebno je intenzivirati tretmane dubinske hidratacije i zaštite kose od štetnih spoljašnjih uticaja. Kada je u pitanju nega kose, primena određenih tretmana samo jednom godišnje nije najbolja opcija.

O izgledu i zdravlju kose je potrebno voditi računa svakodnevno. Ako pravilno negujete kosu tokom cele godine i na vreme je pripremate za hladne dane, proleće nećete dočekati sa rascvetalim krajevima.

 

2. Svakodnevno pranje kose

Izbegavajte prečesto pranje kose u zimskim danima. Osim nepovoljnih vremenskih uslova, prečesto pranje kose u zimskim danima, takođe može dovesti do njenog dodatnog isušivanja. Ovu aktivnost ograničite na dva do tri puta nedeljno. Ukoliko se vaša kosa brzo masti (usled pojačanog lučenja sebuma), po potrebi između dva uzastopna pranja koristite šampon za suvo pranje. Na taj način ćete osvežiti kosu, dati joj volumen, uredan izgled i prijatan miris.

Pravilna zimska nega kose može zahtevati promenu kozmetike koju inače koristite. Izaberite šampon koji dodatno hidrira i vlaži kosu i neka po mogućnosti bude bez štetnih sulfata i parabena. Takođe, jednom nedeljno nahranite vlasi proteinskom maskom i obavezno koristite balzam nakon svakog pranja. Na taj način ćete sprečiti pojavu zamršenih pramenova, isušivanje i kidanje kose.

Ukoliko imate grubu, oštru kosu, naš predlog je da izaberete Macadamia Oil-Infused Nourishing Repair proizvode za rekonstrukciju kose. Obogaćeni su mešavinom ulja makadamije, argana, avokada i lešnika, koja hrani, hidrira i jača kosu. Redovnom upotrebom izbeći ćete pojavu ispucalih krajeva, a vaša kosa će brzo povratiti prirodni sjaj.

Zimska nega kose - Macadamia šampon i balzam
Foto: Alexandar Cosmetics

 

3. Zaštita kose garderobom

Ovo može biti dobra odluka u slučaju da ne postoji nijedan drugi način da zaštite kosu od nepovoljnih spoljašnjih uticaja i da pritom koristite prirodne materijale. U suprotnom, u pitanju je još jedna od veoma čestih grešaka koje pravimo.

Materijali od kojih su napravljeni džemperi, šalevi, kape i drugi, zimski odevni predmeti, mogu dodatno oštetiti kosu. Sintetička vlakna pogotovu, jer u dodiru sa kosom, prilikom skidanja i oblačenja garderobe, dolazi do trenja i pojave elektriciteta. Priznaćete, i vama se više puta desilo da se kosa naelektriše nakon skidanja kape, šala, rolke ili džempera. Naelektrisana kosa se lakše mrsi, kida i puca, a time se dodatno narušava struktura vlasi.

Kape (ne)štite kosu
Foto: Freepik

 

Šta je alternativa

Ukoliko izlazite napolje po vetrovitom i vlažnom vremenu, ne bi bilo loše da zaštitite kosu šalom od svile ili kapom, odnosno šeširom koji ima svilenu postavu. Ovaj prirodni materijal neće negativno uticati na kosu i zaštitiće je od štetnih čestica iz vazduha koje kosa upija zajedno sa kapljicama vode.

Ako ipak ne možete da zamislite izlazak iz kuće bez vašeg omiljenog odevnog predmeta, iako je on izrađen od sintetičkog materijala, pre oblačenja zaštitite kosu odgovarajućim sredstvom sa anti-frizz efektom. Naša preporuka je Hask Biotin Boost sprej za kosu sa 5 u 1 efektom, jer:

    1. Sprečava pojavu elektriciteta i ima anti-frizz dejstvo;
    2. Omogućava lako raščešljavanje;
    3. Sprečava oštećenja i lomljenja kose;
    4. Štiti kosu od prevelikog zagrevanja prilikom stilizovanja aparatima koji emituju toplotu;
    5. Pruža kosi dodatni sjaj i volumen.
Zimska nega kose i uživanje na snegu
Foto: Freepik

 

Magla, kiša, sneg, vetar, smog… sve ove atmosferske pojave mogu negativno uticati na kosu. Ona ima veliku sposobnost upijanja vode i zato u zimskim uslovima napolju često dolazi do promene frizure i pojave dlačica koje „štrče“ na sve strane. Neretko se dešava da sveže isfenirana kosa poprimi neuredan izgled i da se „izvija“ zbog povećane vlažnosti vazduha. Sve to se može izbeći ili barem u velikoj meri ublažiti, uz primenu svih pravila koja diktira zimska nega kose.

Zima je za mnoge najlepše godišnje doba. Ako ste među njima, nemojte dozvoliti da vas loša nega kose spreči da uživate u svim radostima na snegu. Uz pravilnu zaštitu kose od negativnih spoljašnjih uticaja možete sebi priuštiti grudvanje, sankanje i valjanje u snegu.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)