Šea puter – superhrana za kožu i kosu

Šea puter je veoma dragocen sastojak, koji se sve češće koristi u kozmetičkoj industriji i u oblasti dermatologije. Iako je ovaj proizvod vekovima unazad poznat stanovnicima afričkog kontinenta, zapadna civilizacija se tek poslednjih nekoliko godina upoznaje sa njegovim benefitima. Saznajte zašto je šea puter toliko popularan i otkrijte sve prednosti njegove redovne upotrebe.

Šea puter - superhrana za kožu i kosu
Foto: Sheamiracles

 

Šea puter se dobija odgovarajućom obradom plodova istoimene biljke, koja je poznata i po nazivu karite. Ovo drvo raste u Africi i jednom godišnje rađa plodove veličine šljive. Za kozmetičke potrebe se koriste samo semenke, odnosno orašasto jezgro, koje je bogato hranljivim sastojcima.

Postupak dobijanja putera počinje tako što se jezgro najpre usitni. Potom se kuva i dalje obrađuje ručnim mešanjem smese, kako bi se dobio čist šea puter, bež boje. Zapravo, u toku procesa obrade dobija se gusto ulje, koje na sobnoj temperaturi prelazi u čvrsto stanje.

Ovakav produkt je poznat kao sirov, odnosno nerafinisan šea puter i ima veoma intenzivan, orašast miris. Može se dalje obrađivati i dodavati u kreme i losione za lice i telo, šampone, maske i balzame za kosu, ili koristiti u sirovom stanju za intenzivnu negu kože i kose.

 

Kako koristiti nerafinisani šea puter

Nerafinisani šea puter je potpuno prirodan proizvod koji ne sadrži toksine, ni bilo kakve hemijske dodatke. Toliko je blag da se može koristiti i za negu kože beba i dece, direktnim nanošenjem na celo lice i telo, ili na pojedine regije (laktovi, kolena, obrazi). Takođe, kašiku čistog šea putera možete dodati u vodu za kupanje beba, kako bi se stvorio zaštitni sloj na koži.

Shea Miracles nerafinisan šea puter je 100 odsto prirodan kozmetički proizvod, koji ima višestruku namenu. Koristi se za negu svih tipova kose i kože, a posebno se preporučuje za suvu, osetljivu i oštećenu. Može se nanositi direktno, za intenzivnu negu i oporavak, ili kombinovati sa drugim sastojcima i proizvodima za različite namene.

Shea Miracles proizvodi za negu kose i kože
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Nega kože

Šea puter sprečava dehidrataciju kože, veoma brzo se apsorbuje i hrani ćelije na dubinskom nivou. Regeneriše grubu i oštećenu kožu vraćajući joj elastičnost i sjaj. Naročito je pogodan za negu ispucale, suve i kože sklone perutanju, jer obezbeđuje neophodnu dozu hidratacije tokom celog dana.

Za negu i hidrataciju kože lica, dovoljno je uzeti malu količinu sirovog puter (veličina zrna graška) i blago je rastopiti među prstima. Zatim naneti na lice, kao i bilo koju drugu kremu.

Na sličan način, nerafinisani šea puter se može koristiti i kao hidratantni losion za telo, a od njega možete sami napraviti i druge proizvode za negu kože. Idealan je za pravljene tzv. „kućne kozmetike” na bazi prirodnih sastojaka.

 

Kako da sami napravite piling sa šea puterom

Da bi se koža regenerisala i nahranila, potrebno je s vremena na vreme uraditi piling lica i tela. Na taj način se temeljno čisti koža i efikasno uklanjaju odumrle ćelije. Za ovu nameru možete da koristite gotove proizvode ili da sami napravite piling. Evo našeg recepta.

Potrebno je:

  • 1/2 šolje maslinovog ulja;
  • 1/2 šolje 100% sirovog (nerafinisanog) šea putera;
  • sveža kora limuna;
  • 1/2 šolje morske soli (ili kristal šećera).

Prva tri sastojka izmešajte mikserom ili u blenderu na srednjoj ili velikoj brzini, sve dok smesa ne postane glatka i kremasta. Zatim smanjite brzinu i lagano umešajte morsku so, odnosno kristale šećera, dok se svi sastojci ne sjedine.

Nerafinisani šea puter
Foto: Sheamiracles

 

Ovaj piling pomoći će vašoj koži da na najbolji mogući način upije hranljive sastojke iz šea putera, koji je izuzetno dragocen za negu i hidrataciju. Za samu pripremu nije potrebno više od 10 minuta. Koristite ga kao i bilo koji drugi piling za telo u toku tuširanja. Momentalno nakon upotrebe primetićete da je koža meka i nežna na dodir. Osim za telo, možete ga koristiti i kao piling za lice. Ukoliko imate izuzetno osetljivu kožu, ne bi trebalo da primenjujete ovaj tretman više od jednom nedeljno, dok čist, nerafinisan šea puter možete koristiti svakodnevno umesto hidratantne kreme.

 

Nega kose

Za negu i oporavak oštećene kose nanesite malu količinu nerafinisanog šea putera celom dužinom vlasi, na suvu i prethodno raščešljanu kosu. Ostavite što duže da deluje, a najbolje preko noći. Pre spavanja umotajte kosu u punđu, ili peškir, kako bi se svi hranljivi sastojci što bolje apsorbovali u strukturu vlasi. Ujutru operite kosu na uobičajen način i odmah ćete primetiti razliku u mekoći i sjaju kose. Za potpuni oporavak i jačanje kose ponavljajte ovaj tretman jednom nedeljno.

Takođe, sirov šea puter možete koristiti i kao dodatak maskama i balzamima za kosu koje inače koristite. Pomešajte malu količinu putera sa drugim proizvodom i ravnomerno nanesite na kosu, nakon pranja šamponom. Sačekajte desetak minuta, pa isperite kosu i stilizujte frizuru na uobičajen način.

Ukoliko vam ne prija intenzivan miris sirovog šea putera, to ne znači da treba da se odreknete njegovih benefita. U svoju kolekciju za negu kose i kože uvrstite druge proizvode brenda Shea Miracles koji su obogaćeni medom i uljem slatkog badema i imaju prijatan miris svežih prirodnih sastojaka. Redovnom primenom primetićete poboljšan izgled kose i kože i vratiti im prirodnu blistavost i nežnost.

Shea Miracles za negu kose
Foto: Sheamiracles

 

Šea puter i sve njegove prednosti

Najpoznatije dejstvo šea putera jeste sposobnost hidratacije. Ovaj proizvod je bogat esencijalnim masnim kiselinama, što ga čini moćnim saveznikom u borbi protiv dehidratacije i starenja kože.

Mnoge kreme, losioni i drugi kozmetički proizvodi namenjeni za hidrataciju kože, u svom sastavu sadrže šea puter u većoj ili manjoj količini. Oleinska, stearinska i linoleinska kiselina, kojima je bogat ovaj dragocen sastojak, pomažu koži da zadrži neophodnu vlažnost u svojim ćelijama.

Vitamini A, E i F i materije koje pospešuju proizvodnju kolagena, takođe se nalaze u sastavu šea putera. Količina kolagena, najznačajnije gradivne belančevine u našem organizmu, s godinama se smanjuje, odnosno proces njegovog obnavljanja se usporava. To je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do pojave bora, koža postaje opuštena, suva i manje elastična. Zbog toga je potrebno stimulisati i ubrzati njegovu proizvodnju, u čemu nam pomaže kozmetika sa šea puterom.

On pruža i prirodnu UV zaštitu sa blagim faktorom (SPF 6). Takođe, ima i antiinflamatorna i blaga antimikrobna dejstva, pa se neretko koristi i u farmaceutskoj industriji i dermatologiji, za ublažavanje upala, osipa, ekcema i sličnih stanja. Sve ove karakteristike ga čine superhranom za našu kosu i kožu.

Šea puter za negu kože
Foto: Freepik

 

Kakva su vaša iskustva sa proizvodima koji su obogaćeni ovim dragocenim sastojkom? Da li ste već koristili nerafinisani šea puter i na koji način? Podelite sa nama svoje utiske.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)