Pravilna nega kose za brži rast

Nega kose za brži rast ubrzava proizvodnju proteinskih ćelija i poboljšava cirkulaciju kože glave. Na taj način se aktiviraju folikuli i podstiče rast dlake.

Da bi vam kosa brže dostigla željenu dužinu, izbegavajte tretmane koji mogu da oštete dlaku, jer samo zdrava kosa može brzo da raste. Ricinusovo ulje je jedan od najboljih aktivnih sastojaka koji ubrzava ovaj proces. Pročitajte koje sve probleme rešava ricinusovo ulje za kosu

Nega kose za brži rast
Foto: Freepik

 

Nega kose za brži rast podrazumeva pravilnu ishranu koja će iznutra nahraniti koren vlasi, kao i upotrebu kozmetičkih preparata koji podstiču rast zdrave dlake. Da bismo mogli da odaberemo dobre proizvode, važno je da razumemo proces razvoja kose.  

 

Kako raste kosa

Na koži glave nalazi se od 90.000 do 150.000 folikula iz kojih se razvija kosa. Svaka dlaka se sastoji od korena i stabla (vlasi). Koren dlake smešten je u folikuli i sastoji se od ćelija proteina. Umnožavanjem ovih ćelija pospešuje se brži rast kose. 

Hranjive materije prirodnim putem preko krvotoka dospevaju do korena kose i na taj način omogućavaju njen napredak. Takođe, koren kose se može nahraniti i spolja – adekvatnim kozmetičkim preparatima, a pre svega proteinskim maskama za kosu.

Nega kose za brži rast
Foto: Instagram @macadamiahair

 

Uobičajeno je da kosa mesečno naraste oko 1,2 cm, odnosno, u proseku 15 cm godišnje. Sam životni vek dlake sastoji se od tri uzastopne faze. Prva faza traje najduže, od dve do sedam godina i tada se kosa produžuje. Potom sledi period prestanka rasta dlake, koji traje oko 10 dana. Tada se folikul zatvara, do same vlasi više ne dolaze hranjive materije i dlaka polako odumire. Treća faza predstavlja završnu, odnosno fazu mirovanja. Traje oko tri meseca i u tom periodu dlaka u potpunosti odumire i ispada iz folikula, odnosno otpada. Potom se započinje novi životni ciklus i iz folikula počinje da se razvija nova dlaka.  

 

To znači da nikada nemamo svih 90.000 do 150.000 vlasi na glavi u isto vreme, jer je period rasta kose cikličan. S obzirom da sve dlake ne rastu u isto vreme, potpuno je normalno da one i opadaju u različitim periodima. Takođe je normalno da se rast kose usporava kako starimo. 

 

Šta sve utiče na rast kose

 

1. Genetika

Nasledni faktor je jedan od glavnih uzroka pojave ćelavosti. Ovaj faktor utiče i na tip kose, brzinu njenog rasta, kao i opšte stanje i kvalitet vlasi. Međutim, dobra vest je da se loše genetske predispozicije mogu ublažiti pravilnom negom kose.  

 

2. Hormoni i opšte zdravlje organizma

Hormonske promene utiču na ceo organizam, pa tako i na našu kosu. Iako disbalans hormona uglavnom ima negativne posledice, pojedine promene, poput onih u trudnoći, pozitivno utiču na brži rast kose. 

Nega kose
Foto: Freepik

 

3. Stres

Stres dovodi do pojave mnogih oboljenja i ima samo negativne posledice na organizam. Usled uticaja ovog faktora, ne samo da se usporava rast kose, već može da dođe i do njenog opadanja. 

 

4. Ishrana

Kosa brže raste zahvaljujući nutritijentima koje dobija iz hrane koju konzumiramo. Zato bi trebalo da naši obroci budu bogati vitaminima, mineralima i proteinima. Ove materije obezbeđuju stvaranje novih ćelija koje su neophodne za povećanje dužine i volumena kose. 

 

5. Nega kose za brži rast

Dobar odabir preparata za negu kose i njihova pravilna primena mogu da ubrzaju rast kose. Važno je da birate proizvode koji sadrže aktivne sastojke koji pospešuju razvoj i jačanje dlake, poput ricinusovog ulja i ruzmarina. Pogrešan izbor i loša nega mogu da izazovu kontra efekat.

Duga kosa, nega
Foto: Freepik

 

6. Stilizovanje kose

Pojedini toplotni tretmani i određene frizure (čvrsto vezivanje kose u rep ili punđu) mogu negativno da utiču na našu kosu. To ne znači da ne smemo da sušimo kosu fenom, već da je pre izlaganja toploti adekvatno zaštitimo. Takođe, prilikom stilizovanja kose potrebno je koristiti četke i gumice za kosu koje je neće čupati. 

 

7. Skraćivanje kose

Redovno šišajte ispucale i suve krajeve kose, jer ćete na taj način omogućiti rast zdrave kose. Zanimljiva činjenica je da muška kosa raste brže od ženske. S obzirom da većina muškaraca češće skraćuje svoju kosu nego žene, možda je baš to razlog zbog kojeg njihova kosa brže raste. 

Skraćivanje kose za brži rast
Foto: Freepik

 

Stop opadanju kose

Opadanje kose je najveći neprijatelj svakome ko odluči da pušta kosu da naraste. Ukoliko ste se već susreli sa ovim problemom, prvo morate njega da rešite. Tek onda na red dolazi nega kose za brži rast. 

Opadanje kose je normalna pojava, jer kao što smo objasnili, svaka vlas ima svoj životni vek. Potpuno je normalno da dnevno opadne do 100 dlaka. Međutim, mnogi ljudi se susreću sa problemom prekomernog opadanja kose, što može da dovede do pojave alopecije ili ćelavosti. Ipak, primenom adekvatne nege opadanje kose ne mora da bude vaša briga. Uz pravilnu negu vaša kosa će postati zdrava, jaka i spremna za ubrzani rast.

 

Pranje kose za stimulisanje rasta

Ukoliko želite da ubrzate rast kose, koristite šampon za jačanje kose. HAIR CHEMIST šampon sa kokosovim uljem regeneriše oštećene vlasi i pospešuje razvoj novih. Prilikom svakog pranja kose uradite i blagu masažu temena glave. Na taj način ćete podstaći bolji protok hranljivih materija do folikula. 

Za dodatno aktiviranje folikula dlake, a samim tim i brži rast kose, koristi se ekstrakt kajenske crvene paprike koji podstiče zagrevanje kože. REVUELE maska za stimulisanje rasta kose sa toplotnim efektom ojačava vlasi iz samog korena. Za ubrzani efekat koristite masku nakon svakog pranja kose u periodu od jednog do dva meseca. Redovnom upotrebom ojačaćete kosu i umanjiti pojavu ispucalih krajeva.  

Da biste nahranili vašu kosu sastojcima koji podstiču rast, umesto balzama možete koristiti ricinusovo ulje za kosu. Ovaj preparat ne sadrži konzervanse, petrolej, mineralna ulja i alkohol, a može da se koristi i na hemijski tretiranoj kosi. 

Šampon za brži rast kose Maska za brži rast kose Ricinusovo ulje za brži rast kose
Šampon za kosu sa kokosovim uljem Maska za stimulisanje rasta kose Ricinusovo ulje za kosu

 

 

Način na koji češljate kosu može da uspori njen rast

Kosu nije potrebno stalno češljati, jer time možete prouzrokovati preterano opadanje ili pucanje vlasi. Ipak, raščešljavanje je obavezno ujutru i pred spavanje, kako bi se izbegla pojava zamršenih dlaka. Ujedno, pravilnim češljanjem i masažom glave u trajanju od nekoliko minuta podstiče se boja cirkulacija. Samim tim se pospešuje rast nove kose. Folikuli dlake su osetljivi i zato zaboravite grube i nagle poteze. Izaberite četku za raščešljavanje koja ima zaobljene vrhove, koji ne grebu teme i ne štete folikule.   

Ukoliko želite da vaša kosa brže poraste, nikada nemojte grubim pokretima peškira da trljate vlažnu kosu. Takođe, izbegavajte češljanje izuzetno mokre kose, jer je ona tada osetljivija i sklonija pucanju. Ukoliko je, prilikom primene maske ili balzama potrebno da raščešljate vlažnu kosu, koristite češljeve sa širim zubcima koji su predviđeni za upotrebu na mokroj kosi. Pogledajte našu ponudu GettinFluo proizvoda za raščešljavanje i stilizovanje kose. 

 

Ako želite da imate dugu, gustu i negovanu kosu, vodite računa o svim faktorima koji utiču na njen rast. Postoje i lakši načini da imate bujnu i dugu kosu. Nadogradnja kose nije bauk i predstavlja najbrži put do duge kose, ali ovo nije trajno rešenje. 

Zdrava kosa
Foto: Freepik

 

I dalje maštate o dugoj i bujnoj kosi? Naoružajte se strpljenjem, pridržavajte se pravila za negu kose i na kraju godine dobićete maksimalne rezultate.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Marija Nenadović
    30.10.2021. 08:56

    Probala sam odlična je želela bi da poručim još jednu

  • Alexandar Cosmetics
    01.11.2021. 09:38

    Poštovana Marija,
    Hvala na javljanju.
    Drago nam je da ste zadovoljni proizvodima koje ste koristili.
    Online porudžbine možete kreirati u bilo koje vreme preko našeg sajta. Takođe, željene proizvode možete potražiti i u našim prodajnim objektima i distributivnim centrima.
    Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije ili pomoć oko kreiranja online porudžbine, slobodno nas kontaktirajte.

    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com