Hidratacija lica u svako doba – saveti

Hidratacija lica je neizostavan deo nege svakoga ko vodi računa o svom zdravlju i izgledu. Upotreba posebnih kozmetičkih preparata je podjednako važna koliko i uzimanje dovoljno tečnosti i pravilna, izbalansirana ishrana.

hidratacija
Foto: Pexels

 

Voda je glavni sastojak kože i zaslužna je za njenu blistavost i sjaj. Ukoliko zanemarujemo osnovne korake redovne nege, vrlo brzo naša koža može postati suva i gruba. Zbog toga je potrebno svakodnevno hraniti i hidrirati kožu, kako bi lice ostalo sveže.

 

Hidratacija lica – glavni benefiti

  • Na taj način održavamo kožu mladom i zategnutom.
  • Usporavamo stvaranje bora i prerano starenje lica.
  • Sprečavamo pojavu ispucale i suve kože koja se peruta.  
  • Koža postaje (i ostaje) blistava i nežna na dodir.
  • Lice je uvek spremno za besprekoran makeup
Foto: Pexels

 

Zašto dolazi do pojave isušene kože

Svakodnevno smo izloženi različitim štetnim uticajima, koji ostavljaju posledice na naš organizam. Koža je prvi odbrambeni mehanizam i zato se negativni uticaji spoljašnjih faktora najpre manifestuju kroz dehidrataciju kože.

Preterano izlaganje suncu i UV zračenju, hladnoća i vetar, kao i klima uređaji, razne nečistoće i mikrobi iz našeg okruženja, mogu dovesti do gubitka vode iz ćelija kože. Redovna briga o zdravlju, konzumiranje zdravih namirnica (voća, povrća) i dnevna rutina nege su najbolja preventiva. Zbog toga je važno da svakodnevno hidriramo kožu iznutra, ali i da koristimo adekvatne kozmetičke preparate koji će dodatno nahraniti našu kožu. 

 

Kako sprečiti dehidrataciju kože lica 

Koži lica je potrebna redovna hidratacija, bez obzira na godišnje doba ili sam tip kože. 

dubinska hidratacija
Foto: Pexels

 

1. Hidrirajte kožu tokom celog dana, iznutra i spolja.

Prvo i najvažnije pravilo je redovan unos dovoljne količine tečnosti. Stručnjaci savetuju da pijemo najmanje dve litre vode dnevno. Trebalo bi da uvek uz sebe imate čašu ili flašicu sveže vode. Ispijajte je u manjim gutljajima, tokom celog dana, kako bi organizam pravilno apsorbovao tečnost.

Ukoliko veći deo dana provodite u zatvorenom i klimatizovanom prostoru, koristite hidratantni sprej za lice. Trebalo bi da ga uvek nosite sa sobom i da više puta u toku dana osvežavate kožu. 

 

2. Svakodnevno koristite kreme za lice.

Hidratantna krema je uvek dobar izbor, bez obzira da li imate suvu, masnu ili normalnu kožu. 

Svakoga jutra, nakon umivanja i čišćenja, potrebno je na lice naneti proizvod za dnevnu negu. S obzirom da smo tokom dana izloženi sunčevim zracima, poželjno je da hidratantna krema sadrži i SPF zaštitni faktor i UV filtere. 

hidratacija lica kremama
Foto: Pexels

 

3. Ukoliko se često šminkate, obavezno redovno hidrirajte kožu lica.

Koliko god da je kvalitetna šminka koju koristite, ako ne negujete vašu kožu, nakon nekog vremena koža lica će biti isušena, gruba i beživotna. 

Pre nanošenja šminke koristite kreme kao podlogu. Naša preporuka je da svaki put nanesete bazu za šminku u obliku kreme sa vitaminom C. Na kraju dana obavezno skinite šminku i na čisto lice nanesite odgovarajuću noćnu kremu. 

 

4. Obratite pažnju na to koje proizvode koristite za čišćenje lica.

Izbegavajte one koji zapušavaju pore. Koristite hidrirajuće preparate, poput micelarne vode ili tonika za osetljivu kožu. 

Nakon napornih fizičkih aktivnosti obavezno osvežite lice. Naš savet je da koristite tonik za lice koji ne sadrži alkohol i parabene, jer oni mogu dodatno da isuše kožu.  

Foto: Pexels

 

5. Noćna nega lica je jednako važna koliko i dnevna.

Kreme koje se koriste za hidrataciju tokom noći, donose mnoge benefite koži. Obično su obogaćene i sastojcima koji umanjuju znakove starenja kože. 

Tokom sna ćelije kože su opuštenije, te bolje upijaju hranljive sastojke iz kozmetičkih proizvoda. Noćna krema za intenzivnu hidrataciju ispunjava ćelije kiseonikom i vraća koži prirodnu vlažnost. 

 

Hidratacija suve kože 

Suva koža je tanka i osetljiva, sklona je pojavi bora i crvenila, te zahteva posebnu negu i dodatnu hidrataciju. Ako imate suvu kožu, nije dovoljno samo da kupite najskuplju kremu za lice i da je mažete svakoga dana. Prilikom odabira proizvoda obratite pažnju na deklaraciju (namenu i sastav proizvoda). Naročito je važno da vodite računa o sastojcima, jer nisu svi pogodni za osetljivu kožu. 

Za čišćenje lica birajte micelarnu vodu koja ne sadrži parabene i sulfate, kako ne biste dodatno isušili osetljivu kožu lica. Istim pravilom se vodite i pri odabiru drugih proizvoda za dnevnu negu. Naš savet je da svakodnevno koristite hidratantnu kremu za lice bez parabena.  

 

Hidratacija masne kože lica

Masna koža prirodno zadržava više vlage nego suva. Ona ima dodatni zaštitni sloj masnoće, što je čini debljom i jačom. Zbog toga je manje zahtevna i sporije stari. Međutim i njoj je potrebna nega i hidratacija. 

Pogrešno je verovanje da masna koža, zbog toga što je prirodno masnija, ne može postati dehidrirana. Naprotiv, i ovaj tip kože zahteva hidrataciju i dodatnu negu. Kozmetička industrija je toliko napredovala da današnji proizvodi zadovoljavaju specifične zahteve različitih tipova kože. Važno je pronaći preparate koji prave balans: koža treba da bude hidrirana, ali ne i dodatno zamašćena. Birajte proizvod koji ne podstiče dodatno lučenje sebuma, ne zapušava pore i ne ostavlja sjaj na koži. Takav je serum za hidrataciju kože lica REVUELE Reconstructors peptidi, koji se može koristiti i ujutru i uveče.  

 

Dubinska hidratacija lica

Ovo je jedan od najpopularnijih tretmana lica u kozmetičkim salonima. Može da se sprovede i kod kuće, samo je potrebno izabrati odgovarajuće proizvode. Hidratacija kože lica na dubinskom nivou se obično radi na kraju svake letnje i zimske sezone, kada je koži potrebna dodatna nega. Po potrebi, može se sprovoditi i češće. Ako primetite da vas koža lica pecka i zateže, te da je preterano suva, znajte da je vreme za dubinsku hidrataciju. Lice će nakon toga biti glatko, mekano i blistavo.  

Kod ovog tretmana hidratacija se obavlja na dubinskom nivou. To znači da maske, kreme, ampule i serumi efikasnije prodiru u ćelije kože, posle čega lice duže ostaje sveže. 

Pravilna primena tretmana zahteva najpre čišćenje lica, kako bi se koža pripremila za tretman. Potom se na lice, izbegavajući predeo oko očiju, nanosi maska za dubinsku hidrataciju. Potrebno je da maska za hidrataciju lica odstoji 15-ak minuta, a nakon toga se ispira mlakom vodom. Za kompletan tretman na kraju se nanosi serum za intenzivnu hidrataciju i/ili hidratantna krema za lice.    

Za samostalnu kućnu primenu preporučujemo korejske sheet (papirne) maske za lice. Namenje su jednokratnoj upotrebi i lako se koriste. Najvažnije je da izaberete onu koja odgovara vašem tipu kože. 

hidratacija lica u svako doba
Foto: Calaproducts

 

 

Hidratacija lica prirodnim putem

Kod kuće možete napraviti maske za hidrataciju lica od potpuno prirodnih sastojaka. Na internetu ćete pronaći veliki broj recepata. Međutim, ono što je problematično kod „uradi sam” proizvoda za negu lica, jeste činjenica da sastojci iz prirode, koji su nam dostupni, obično sadrže aditive i hemikalije. Osim toga, pojedine ćemo teško naći u slobodnoj prodaji, u tačno potrebnim količinama. 

Ubrzan ritam života i navike modernog društva sve nas više udaljavaju od zdrave ishrane koja je najbolja prirodna hidratacija kože lica. Izbalansirana ishrana, obogaćena namirnicama kao što su krastavac, celer, tikvice, karfiol, avokado, lubenice, jagode… doprineće svežijem i zdravijem izgledu kože. Takođe, povećanjem količine tečnosti koju ispijate tokom dana, vrlo brzo ćete primetiti poboljšanja na licu. 

Foto: Pexels

 

Na koji način negujete vašu kožu? Da li svakodnevno nanosite kreme na lice?

„Dobar” tip kože, godišnje doba ili drugi faktori ne mogu biti izgovor za preskakanje redovne nege lica. Da biste svom licu povratili ili sačuvali prirodni sjaj i nežnost, neophodno je da redovno koristite proizvode za hidrataciju. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • Teodora
    25.04.2023. 12:22

    Hidratacija lica je veoma vazna nega svakoga ko vodi racuna o svom zdravlju i izgledu. Pored kvalitetnih krema za negu lica veoma vaznu ulogu ima i voda. Voda je glavni sastojak koze i zasluzna je za nenju blistavost i sjaj, zato treba koristiti hidrogenizovanu vodu obogacenu vodonikom u borbi kao preventiva bolesti, i prerano starenje koze i tela. A takodje smanjuje upale u telu i poboljsava funkciju celija.

  • Alexandar Cosmetics
    25.04.2023. 12:36

    Poštovana Teodora,
    Hvala na komentaru i korisnim savetima.

    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com