Najbolje farbe za kosu za muškarce

Farbe za muškarce nisu nov proizvod, ali se o njima ne govori mnogo. Zato smo odlučili da pišemo o ovoj temi i da razjasnimo nedoumice oko farbanja kose za muškarce.   

Farbe za muškarce
Foto: Freepik

 

Većina ljudi u našem društvu smatra da je farbanje kose „ženska stvar”, pa zbog toga farbe za muškarce uglavnom i nisu teme razgovora u našem okruženju. Kada je u pitanju kozmetika za muškarce, promene na bolje se ipak dešavaju poslednjih nekoliko godina, mada ne baš velikom brzinom. U nastojanju da vam približimo ovu temu, predstavićemo osnovne informacije o farbanju i nezi kose za muškarce

 

Farbanje kose nije rezervisano samo za žene

Danas sve više muškaraca, koji vode računa o svom izgledu, boji svoju kosu. Neki od njih farbaju kosu kako bi je osvežili i podarili joj dodatni sjaj, drugi jer im se ne sviđa njihova prirodna boja. Mlađi obično biraju intenzivne boje kako bi ispratili trendove. Malo stariji muškarci najčešće se odlučuju za nijanse slične njihovoj prirodnoj boji kose, kako bi pokrili sede. Dakle, razloga je mnogo i svaki od njih je opravdan. 

Farbe za kosu za muškarce
Foto: Instagram @ommeeed

 

Proizvodi za farbanje muške kose, brade i brkova odavno su prisutni na tržištu. Specijalno kreirane farbe za muškarce vraćaju kosi prirodnu boju, daju dodatni sjaj, dobro prekrivaju sede i na taj način podmlađuju muškarca. 

Muškarci mogu da koriste i klasične farbe za kosu, koje takođe dobro pokrivaju sede. Dostupne su u velikom broju nijansi, tako da svako može pronaći onu koja mu najviše odgovara.

 

Farbe za sedu kosu za muškarce

Mnogi smatraju da seda kosa muškarca čini otmenim i muževnim, a kao najbolji primer navode Džordža Klunija. Međutim, seda kosa nije jedini razlog zbog kojeg je ovaj holivudski glumac miljenik žena širom sveta. To potvrđuje i činjenica da je Bred Pit takođe jedan od „najpoželjnijih” muškaraca, a on farba kosu. Dakle, izbor je na vama. 

Bred Pit i Džordž Kluni
Foto: Instagram @bradpittoffcial; @_george_clooney_official_

 

Starenje kose i promena njene boje je prirodan proces kroz koji svi prolazimo. Genetika utiče na brzinu pojave sedih vlasi, ali tu su i drugi faktori poput stresa, opšteg zdravlja i životnih navika. Naučno je dokazano da se količina pigmenata u kosi znatno smanjuje nakon 30. godine života i to sve više (10-20 odsto) za svaku narednu deceniju.

Pojavu sedih vlasi mnogi doživljavaju kao kraj mladosti, što je potpuno pogrešno. Veliki broj muškaraca, ali i žena, prve sede dlake primeti oko 25. godine. Zapravo, čovek veći deo života provede sa sedim vlasima, a naša želja da izgledamo mlađe, lepše i privlačnije razlog je zbog kojeg bi svi – i žene i muškarci – trebalo da koriste farbe za kosu.  

Tajna mladolikog izgleda mnogih muškarace je upravo u farbanju kose. Za postizanje takvog efekta najvažnije je da kosa nakon farbanja izgleda neupadljivo i prirodno. Zato vodite računa o nijansi kada koristite farbu za kosu za prekrivanje sedih. 

 

Najbolje farbe za kosu za muškarce

Farbe za kosu INSIGHT Incolor Man imaju nizak procenat amonijaka, maksimalno pokrivaju sede i dostupne su u nekoliko, prirodnih nijansi. Sadrže 90% sastojaka prirodnog porekla i obogaćene su mešavinom biljnih ulja i ekstrakata. Zahvaljujući tome, nakon farbanja kosa ostaje meka i sjajna, bez naruševanja strukture dlake.

Seda kosa
Foto: Freepik

 

Ako ste ljubitelj prirodne kozmetike, isprobajte kanu za kosu. Za razliku od klasičnih farbi, kana je potpuno prirodna i veoma intenzivna boja, koja se ne ispira. To znači da je potrebno pažljivo birati nijansu, jer ukoliko niste zadovoljni dobijenom bojom, jedino što vam preostaje jeste da se ošišate.

 

Kako da se sami ofarbate

Ukoliko se do sada niste sami farbali, prvi put vam ovaj postupak može delovati pomalo komplikovano, iako to uopšte nije. Potrebno je da pripremite:

  • Farbu za kosu u željenoj nijansi;
  • Hidrogen (2-6%);
  • Pribor za farbanje (posuda i četkica);
  • Peškir i rukavice (za zaštitu). 
Farbe za kosu za muškarce
Foto: Freepik

 

U nemetalnoj posudi pomešajte farbu za kosu sa hidrogenom u odgovarajućoj srazmeri (prema uputstvu sa pakovanja). Ukoliko želite da ofarbate celu kosu, mešavinu nanesite ravnomerno četkicom na suvu i čistu kosu i ostavite da deluje. Vreme predviđeno za držanje farbe na kosi je oko 10 minuta, u zavisnosti od intenziteta nijanse i procenta sedih, kao i od prirodne boje vaše kose. Ukoliko niste sigurni koliko dugo da čekate, više puta proveravajte kako se boja razvija. Nakon isteka vremena, koje je potrebno za postizanje željene boje, temeljno isperite kosu vodom, sve dok ne prestane da se ispira boja. Potom operite kosu šamponom i ne zaboravite da koristite balzam. 

Ako je potrebno samo da prekrijete sede, najpre raščešljajte kosu, pa četkicom nanesite boju samo na sede pramenove. Dalji postupak je isti, kao i kod farbanja cele kose. U slučaju da niste zadovoljni dobijenom nijansom možete je prefarbati. Ipak, naš savet je da prvo vidite kako će izgledati boja nakon dva-tri pranja kose. Šišanje je uvek poslednja opcija.

Muškarac farba kosu
Foto: Freepik

 

Tokom nanošenja farbe, ispiranja i šamponiranja, obavezno nosite zaštitne rukavice kako biste sprečili da se boja zadrži tamo gde joj nije mesto – na vašim prstima. Na sličan način možete koristiti i druge farbe za kosu. Ukoliko ste odlučili da ne skraćujete kosu, nakon nekoliko nedelja ponovite postupak kako biste osvežili boju i prekrili izrastak.

 

Nega farbane kose

Pravilna nega kose je obavezna, bez obzira da li imate dugu, kratku, sedu, farbanu ili netretiranu kosu. Seda kosa, osim što je izgubila prirodnu boju, izgubila je i elastičnost, sjaj i određenu količinu vlage, pa joj je neophodna i dodatna hidratacija. Posebna nega je potrebna i kosi koja je farbana i hemijski tretirana. Profesionalni frizeri savetuju obaveznu upotrebu balzama za kosu, nakon svakog pranja, kao i povremenu primenu tretmana koji dubinski hrane kosu.

 

Kako sačuvati boju

Dragi muškarci, ukoliko se farbate, za pranje kose koristite šampone koji su namenjeni za tu svrhu. Oni će produžiti vreme trajanja boje, sačuvaće njen intenzitet i sjaj, a ujedno ce očistiti kosu i kožu glave baš onako kako to radi bilo koji drugi šampon.

Kvalitetni šamponi za farbanu kosu mogu da produže period između dva redovna farbanja i da vam na taj način uštede vreme i novac. Za potpuniji efekat očuvanja boje možete koristiti i dodatne proizvode za negu kose, poput tretmana u spreju za zaštitu farbane kose OSMO Colour Mission.

Farbe za muškarce
Foto: Freepik

 

Da li i dalje smatrate da je farbanje kose namenjeno samo ženama?

Slično kao i kod žena, farbanje kose može da vrati samopouzdanje muškarcima koji su počeli da primećuju sede vlasi. Kosa nekih muškaraca ostari pre vremena i zato žele to da prikriju. Drugi vole da eksperimentišu bojama, prate trenove i ulepšavaju svoj izgled. Ima i onih koji samo žele da izgledaju uredno, da imaju uvek lepu frizuru i sjaj u kosi. Koji god razlog da je u pitanju, mi ga podržavamo.

Ohrabrite se i isprobajte farbe za muškarce i podelite sa nama svoje utiske. Svi imamo iste „probleme sa kosom”. Zašto onda da samo muškarci imaju sedu kosu? 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 2 komentar(a)

Komentari

  • wule
    28.10.2022. 21:06

    gde kupiti ove preparate

  • Alexandar Cosmetics
    31.10.2022. 09:13

    Poštovani,
    Hvala na interesovanju za naše proizvode.
    Sve artikle iz teksta možete poručiti preko našeg online shop-a. Ukoliko više volite klasičan način kupovine, predlažemo da kontaktirate Vama najbliži distributivni centar i raspitate se o dostupnosti željenih proizvoda.

    Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.
    Srdačan pozdrav,
    ———————
    ALEXANDAR d.o.o. | Cara Dušana 69 | 21000 Novi Sad, SRBIJA | +381 21 455 558
    [email protected] | http://www.alexandar-cosmetics.com