Kako da najbrže zaustavimo starenje kože

Starenje kože je prirodan i neizbežan proces, kroz koji prolaze i žene i muškarci. Iako ne može u potpunosti da se zaustavi, možemo da utičemo na mnoge faktore preranog starenja. 

Starenje kože
Foto: Freepik

 

Znaci starenja se najpre vide na našoj koži; na licu, vratu, rukama i kosi. Vremenom koža gubi elastičnost i čvrstinu i postaje tanka i gruba. Kosu možemo da ofarbamo i tako da prikrijemo sede, a šta da radimo sa borama? Postoje efikasni i neinvazivni načini pomoću kojih možemo da ublažimo vidne znakove starenja, poput anti-aging krema

 

Koža je najveći organ u našem telu i sastoji se od tri sloja. Epiderm (epidermis) je površinski sloj kože koji se sastoji od ćelija, žlezda, keratinocita i melanocita. Predstavlja dvosmerni odbrambeni mehanizam: sprečava apsorpciju štetnih materija iz spoljašnjeg okruženja i onemogućava gubitak vode i drugih materija iz organizma. Derm (dermis) je srednji deo kože, sastavljen od vezivnih tkiva: retikulina, kolagena i elastina, koji su zaslužni za fleksibilnost, elastičnost i mladalački izgled kože. Hijaluronska kiselina je takođe sastavni deo dermisa i ima sposobnost vezivanja vode i održavanja volumena. Hipoderm (hipodermis) je treći i najdublji sloj kože, koji se pretežno sastoji od masnog tkiva. Ovaj sloj služi kao termoregulator. S godinama, dešavaju se promene u svakom sloju kože, iako mi primećujemo samo one na površini. 

Struktura kože
Foto: Freepik

 

Kako sprečiti naglo starenje kože

Prvi znaci starenja kože obično se pojavljuju nakon 25. godine života. Najpre u obliku sitnih linija na licu, koje vremenom, usled gubitka volumena i elastičnosti kože, postaju vidljive. Ako zanemarimo prve, suptilne znake starenja kože, sitne linije mogu vrlo brzo da prerastu u duboke bore.  

Starenje kože se ubrzava nakon 40. i 50. godine života. Zato su naše dvadesete i tridesete pravo vreme kada bi trebalo da počnemo da upotrebljavamo kreme sa anti-age efektom. Na taj način se usporava proces starenja, a pojava prvih bora se odlaže za kasniji period života. Aktivni sastojci koji utiču na smanjenje bora su: peptidi, hijaluronska kiselina, kolagen, elastin, koenzim Q10, retinol, kofein, vitamin C, argan i dr.

Kako zaustaviti starenje kože
Foto: Freepik

 

Da bi izbor preparata za negu bio pravilan, važno je da razumemo unutrašnje i spoljašnje faktore koji utiču na strukturu i funkcionisanje naše kože. Kada je reč o unutrašnjim faktorima – genetika je jedan od glavnih razloga zbog kojeg nečija koža stari brže ili sporije. Takođe, boja i tip kože utiču na brzinu pojave bora. Na primer: masna koža sporije stari, dok je svetla i osetljiva koža sklona ranijoj pojavi bora i gubitku elastičnosti. 

 

Spoljašnji faktori koji izazivaju prevremeno starenje kože

Na prerano starenje kože utiču svakodnevne životne navike. Veliki broj promena na koži možemo izbeći adekvatnom negom, zaštitom kože od sunca, izbegavanjem alkohola i cigareta, zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnim snom. 

 

1. Redovno negujte kožu

Nedostatak nege i neadekvatna nega utiču na brže starenje kože. Zato je neophodno u dnevnu rutinu uvrstiti i preparate za negu lica i tela. Redovna hidratacija organizma je tajna zdravog i blistavog izgleda. Naša koža se stalno menja i zato kozmetiku koju koristimo moramo prilagoditi životnom dobu. Dakle, kreme koje koristimo sa 20 i 30 godina, ne mogu biti jednako učinkovite i kada imamo 50 godina. U starijem periodu života kozmetiku bi trebalo prilagoditi potrebama zrele kože.

Pravilna briga o koži lica i tela podrazumeva redovno čišćenje, negu i zaštitu od sunca. 

 

2. Zaštitite kožu od UV zračenja

Naučno je dokazano da je preterano izlaganje suncu i UV zracima faktor koji najviše utiče na pojavu prevremenog starenja kože. Takođe, štetni sunčevi zraci su odgovorni i za fleke na rukama, licu i drugim delovima kože koji su izloženi suncu. Ukoliko bismo mogli da vratimo vreme unazad i da, još u ranom detinjstvu, pre svakog izlaska iz kuće nanesemo zaštitni faktor na lice, broj bora u 50. godini života bi bio znatno manji. 

Starenje kože na rukama i nogama se prvo uoči po depigmentaciji i pojavi tzv. staračkih pega. Upravo one nastaju nakon višegodišnjeg nepravilnog izlaganja kože UV zračenju. To ne znači da ne bi trebalo da se sunčamo, već samo da pravilno zaštitimo kožu. Zato su kreme za sunčanje must have proizvod

Zaštita od sunca
Foto: Freepik

 

Dakle, čak i ako samo koristite solarijum, obavezno nanesite zaštitnu kremu. Izlaganje suncu, kao i UV zračenju u solarijumu mora da bude kontrolisano i uz primenu adekvatnih sredstava za zaštitu. 

 

3. Izbegavajte alkohol i cigarete

Konzumiranje cigareta i alkohola ostavlja posledice i na našoj koži. Nikotin u cigaretama povećava rast slobodnih radikala, smanjuje elastičnost kože i daje joj umoran izgled. Povećani unos alkohola doprinosi dehidrataciji organizma, isušuje kožu, izaziva crvenilo i doprinosi starijem izgledu. 

 

4. Zdrava ishrana i fizička aktivnosti

Pravilna ishrana podrazumeva raznovrsne i redovne obroke, bogate ribom, svežim povrćem i voćem i nemasnim namirnicama. Proteini i vlakna koje unosimo preko hrane pozitivno utiču na celokupan izgled, isto kao i unos dovoljne količine vode. Izbegavajte šećere, ugljene hidrate i masti, jer oni utiču na brže starenje. Uz redovnu fizičku aktivnost i zdravu ishranu naša koža će duže ostati mlada. 

Fizička aktivnost za mlađi izgled
Foto: Freepik

 

5. San utiče na lepotu

Nedostatak sna negativno utiče na ceo organizam, a posledice se najpre vide na našoj koži lica. Tokom sna koža se regeneriše, oslobađaju se štetni toksini i podstiče obnova ćelija. Zato se i kaže da san utiče na lepotu. Veliki broj krema za podmlađivanje namenjen je za noćnu upotrebu zbog sposobnosti kože da se tokom noći regeneriše i da tada najbolje upije hranljive materije. Noćna hranljiva krema za lice REVUELE Retinol Forte revitalizuje i štiti kožu, smanjujući znake preranog starenja.

 

Kako da usporim starenje kože lica

Ubrzano starenje kože lica se može sprečiti izbegavanjem i korigovanjem loših životnih navika i pravilnom negom. Hidratacija lica u velikoj meri može da produži mladalački izgled i zato bi trebalo da bude deo redovne brige o zdravlju. 

Prvi i osnovni korak u sprečavanju pojave bora jeste svakodnevno korišćenje krema sa zaštitnim faktorom. Naša preporuka je dnevna krema protiv bora REVUELE Argan Oil sa SPF 15. Osim što usporava znakove starenja, ova krema održava kožu glatkom i nežnom.

Kako da usporimo starenje kože
Foto: Freepik

 

Prvi znaci starenja kože se vide na predelu oko očiju, jer je koža tu najtanja i sadrži mali broj lojnih žlezda, čija se funkcija s godinama dodatno usporava. Lojne žlezde su zadužene za proizvodnju i lučenje sebuma koji hidrira kožu, sprečavajući njeno isušivanje. Zato bi, već u tridesetim godinama, trebalo da posvetimo posebnu pažnju ovoj regiji. Nega predela oko očiju zahteva redovno korišćenje krema koje umanjuju pojavu bora i stimulišu stvaranje kolagena.   

Osim područja oko očiju,  potrebno je negovati i celo lice. Odgovarajuća dnevna i noćna krema će ublažiti naglo starenje kože lica. Važno je da ih koristite redovno. Dnevnu kremu nanesite ujutru, nakon umivanja, a noćnu pred spavanje, nakon čišćenja kože lica. Za pojačani efekat u borbi protiv bora koristite serume za lice koji su zaduženi za zatezanje kože, ublažavanje bora i ujednačavanje tena.

 

Revolution Skincare serumi za lice

Serum za zatezanje kože lica serum za lice protiv bora Rastvor za ujednačavanje tena
Serum za zatezanje kože lica i ublažavanje vidljivosti sitnih bora. Serum za redukciju bora oko očiju i sitnih linija na koži lica. Rastvor za ujednačavanje tena i sprečavanje starenja kože lica.

 

 

Starenje kože se može ublažiti i povremenom upotrebom maski za lice, koje su namenjene podmlađivanju i zatezanju kože. Kada god ste u prilici, obradujte svoju kožu dubinskim tretmanom hidratacije. 

 

Nepravilno šminkanje ubrzava starenje

Šminka jeste veoma efektan način za prikrivanje nedostataka na licu. Pravilnim načinom šminkanja i odabirom odgovarajućih makeup proizvoda lice može izgledati mlađe. Ukoliko imate suvu i kožu sa izraženim borama, izbegavajte teške i guste pudere koji mogu da učine bore vidljivijim na regijama oko očiju i usana. U vašem slučaju je najbolje da koristite kremu prajmer pre nanošenja šminke, ili tonirane kreme umesto pudera.  Birajte svetlije boje senki za oči i ružičasta rumenila, jer će tako vaše lice izgledati svežije i mlađe. 

zaustavite starenje kože
Foto: Freepik

 

Ako svakodnevno koristite šminku lošeg kvaliteta i nepravilno je nanosite, nakon nekog vremena primetićete povećane znakove umora i starenja kože. Pre pudera obavezno na lice nanesite hidratantnu kremu i na taj način sprečite isušivanje kože.  

Bez obzira na godine, količinu bora i tip kože, skidanje šminke na kraju dana je obavezno. Čišćenjem kože lica uklanjamo nečistoće i hemikalije prouzrokovane zagađenjem životne sredine, kao i ostatke šminke. Ovaj korak ne smete da preskačete ukoliko želite da što duže imate mladu i nežnu kožu lica.

Spavanje sa šminkom na licu
Foto: Freepik

 

Starenje kože na rukama

Osim na licu, vratu i dekolteu, starenje kože se prvo uočava na šakama. Pored naborane i suve kože, pojava depigmentacije i tamnih fleka je siguran pokazatelj da koža na rukama stari. 

Naše lice i šake su najizloženiji sunčevim zracima i baš zbog toga ove regije na koži najpre gube volumen i elastičnost. Zato je svakodnevna zaštita kože od sunca obavezna i leti i zimi.

Da bi koža na rukama što duže ostala mlada i elastična, potrebna joj je svakodnevna nega. Naša preporuka je da redovno koristite kremu za negu ruku i noktiju REVUELE Retinol Forte. Ova krema je namenjena zaštiti kože od isušivanja, uz smanjenje vidljivih znakova starenja i neželjene pigmentacije na rukama i noktima. 

Starenje kože na rukama
Foto: Freepik

 

Sasvim je normalno da starimo i imamo bore, ali nemojte zaboraviti da mnoge od njih možemo da izbegnemo. Pojava bora, gubitak elastičnosti i volumena kože su u velikoj meri pod našom kontrolom. Pravilnom negom lica i tela možemo da odložimo starenje kože i učinio ga manje vidljivim. Važno je početi na vreme!

Pišite nam kako se vi borite sa znacima starenja kože. 

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)