Depilacija u kućnim uslovima – saveti profesionalaca

Najšire posmatrano, depilacija podrazumeva tretman uklanjanja neželjenih dlačica sa tela i lica, koji se kroz različite metode primenjuje vekovima unazad. Iako je „odlazak na depilaciju” uglavnom rezervisan za posetu kozmetičkim salonima, ovaj tretman je moguće uraditi i kod kuće. 

Depilacija je jedan od obaveznih tretmana nege i ulepšavanja mnogih žena, ali sve češće i muškaraca. Pročitajte kako da sami, u kućnim uslovima, lako rešite problem neželjenih dlačica.

Depilacija
Foto: Freepik

 

Vrste depilacije

Postoje različite metode za uklanjanje neželjenih dlačica. Neke od njih su stvar aktuelnog kozmetičkog trenda, ali postoje i one koje se danas smatraju klasičnim. To su, pre svega, depilacija šećernom pastom, koja se koristi od davnina i novija metoda – depilacija voskom

Pored klasičnih tehnika depilacije, među popularnijim metodama izdvajaju se:

  1. depilacija pomoću brijača;
  2. depilacija električnim aparatom (depilatorom); 
  3. lasersko uklanjanje dlačica (epilacija); 
  4. depilacija kremama;
  5. tehnika čupanje dlačica koncem.

 

Klasična depilacija ima brojne prednosti u odnosu na druge metode uklanjanja neželjenih dlačica. Jedna od njih je to što se dlake čupaju iz korena, pa efekat depilacije traje od četiri do šest nedelja. Redovnom primenom ovog tipa depilacije:

  • dlačice postaju tanje, ređe i rastu sporije;
  • smanjuje se opasnost od urastanja dlaka i
  • postiže efekat pilinga, a rezultat je glatka i nežna koža.

 

Danas imamo mogućnost izbora ne samo između različitih vrsta depilacija, već i proizvoda koji se koriste za svaku od njih. Na taj način možemo lako pronaći ono što najviše odgovara našim potrebama. 

 

Šećerna pasta – jer je i Kleopatra znala zašto

Depilacija šećernom pastom je jedan od najstarijih i najprirodnijih načina za uklanjanje dlačica. Legenda kaže da je i čuvena egipatska kraljica Kleopatra koristila ovu metodu. 

Osnovna prednost depilacije šećernom pastom je što se ona lako uklanja sa kože, a sam tretman nije mnogo bolan. Šećerna pasta za depilaciju sadrži prirodne sastojke, koji neguju kožu i pospešuju efekat pilinga. Zahvaljujući neagresivnim sastojcima može se koristiti na svim delovima tela i na veoma osetljivoj koži. Tretmanom šećernom pastom se ne uklanjaju samo dlačice, već i mrtve ćelije kože, a tretirana površina ostaje hidrirana, mekana i glatka na dodir. Depilacija šećernom pastom daje dobre rezultate prilikom uklanjanja izuzetno kratkih dlačica, što je dodatna prednost ovog metoda.

Depilacija šećernom pastom
Foto: Freepik

 

Za pravilnu primenu, neophodno je blago zagrejati pastu. U toplim, letnjim mesecima, kod pojedinih proizvoda, ovaj korak može i da se preskoči. Zatim je potrebno uzeti malu količinu paste iz posude i oblikovati je prstima dok ne postane elastična i rastegljiva. Nanosi se na čistu i suvu kožu, suprotno od smera rasta dlake. Potom je potrebno lagano pritisnuti pastu na koži i ukloniti je brzim, energičnim pokretom, u smeru rasta dlake.

 

Depilacija voskom

Vosak se u svrhu depilacije počeo primenjivati znatno kasnije u odnosu na šećernu pastu. Zbog svoje efikasnosti veoma brzo je stekao ogromnu popularnost. Danas važi za jednu od najuspešnijih metoda uklanjanja dlačica i najčešće se koristi u kozmetičkim salonima. 

Postoje dva tipa ove vrste depilacije, a osnovna razlika je u tome da li se koristi topli ili hladni vosak. I jedni i drugi sadrže aktivne sastojke, koji olakšavaju postupak uklanjanja neželjenih dlačica i neguju kožu. Mogu se koristiti na svim delovima tela i za uklanjanje svih tipova dlačica. Preporuka kozmetičara je da uvek birate onaj proizvod koji odgovara vašim potrebama. 

Za razliku od depilacije šećernom pastom, za pravilnu primenu ovog tretmana potrebni su aparati za depilaciju, koji se koriste za zagrevanje voska.

Aparati za deilaciju - Alexandar Cosmetics
Foto: Alexandar Cosmetics

 

Depilacija toplim voskom

Kao što i samo ime kaže, za ovakvu depilaciju se koristi vosak, koji se prethodno zagreje i istopi u odgovarajućem aparatu. Voskovi za toplu depilaciju se greju u tzv. topilicama koje su kreirane za tu namenu. Ako sami sprovodite ovaj tretman, veoma je važno da znate da vosak ne sme da bude pregrejan, kako ne biste dobili opekotine na koži. 

Istopljen (vruć) vosak zagrabite špatulom iz posudice u kojoj se grejao i nanesite u tankom sloju na suvu kožu. Važno je da to radite u smeru rasta dlake. Zatim je potrebno sačekati nekoliko sekundi da se vosak ohladi i blago stvrdne na koži. Potom, na jednom kraju uhvatite vosak rukom i naglim potezom povucite u suprotnom smeru od smera rasta dlake.  

Topli vosak za depilaciju
Foto: Freepik

 

Ukoliko ste posao obavili dobro, na vosku će ostati zalepljene dlačice koje ste iščupali. Iz higijenskih mera se preporučuje da iskorišćeni vosak odmah bacite, a ne da ga ponovo pretapate i koristite više puta.

 

Depilacija hladnim voskom

Kod ovakve vrste depilacije, skoro da je nemoguće da se pojave opekotine na koži. Voskovi za hladnu depilaciju su, kao što im ime sugeriše, hladniji i prijatniji na koži. Njihova radna temperatura je približna telesnoj temperaturi čoveka, zbog čega se preporučuju i za samostalnu kućnu upotrebu. Međutim, i njih je prvo potrebno zagrejati kako bi mogli da se ravnomerno nanesu na kožu.

Sam postupak ovog načina depilacije je veoma jednostavan i nije potrebno prethodno znanje za pravilan rad. Pored voska i aparata za njegovo zagrevanje, neophodno je pripremiti i trake za depilaciju. Hladni vosak se takođe nanosi na suvu i čistu kožu u smeru rasta dlake. Naša preporuka je da za prvu depilaciju kod kuće koristite Spa Natural vosak u patroni sa dodatkom aloje, koji se lako nanosi zahvaljujući roleru na vrhu pakovanja. Ovaj vosak ima hipoalergijska svojstva i umirujuće dejstvo na kožu. Fleksibilan je, ne puca i ne kida se tokom tretmana, zbog čega je pogodan za rad početnika i profesionalaca. 

Najpre zagrejte patronu voska u aparatu za depilaciju, a potom ga nanesite u tankom sloju na željenu površinu kože. Zatim, na naneti sloj voska, postavite traku za depilaciju i lagano je pritisnite kako bi se zalepila. Potom brzim i naglim pokretom ruke, u suprotnom smeru od smera rasta dlake, uklonite traku. Ukoliko je potrebno još jednom ponovite postupak, a ostatke voska na koži odstranite uljem za njegovo uklanjanje.

Depilacija u kućnim uslovima
Foto: Freepik

 

Dodatni saveti

Bez obzira na to za koji tip depilacije se odlučite dodatni savet je da nakon samog tretmana na tretiranu regiju naneste hidratantnu kremu ili gel za umirivanje kože. Na taj način ćete ublažiti pojavu crvenila i pružiti koži neophodnu negu. 

Za bezbolniji postupak prilikom uklanjanja voska ili paste, kozmetičari savetuju da prvo na suprotnoj strani jednom rukom blago zategnete kožu. Drugom rukom, kratkim i brzim pokretom uklonite vosak ili pastu. Vodite računa da ne podižete ruku previsoko, odnosno da pokrete pravite što bliže uz deo tela koji se depilira.

Prilikom odabira tipa depilacije uzmite u obzir efikasnost, vreme potrebno za ceo postupak i, naravno, krajnji rezultat. Vodite računa o sopstvenim zahtevima i potrebama. Probajte sva tri opisana načina i saznajte koja depilacija najviše odgovara vašoj koži. 

Vosak za depilaciju
Foto: Freepik

 

Profesionalci savetuju da ne koristite klasične brijače kao zamenu za tretman depilacije, jer ćete na taj način sebi kasnije otežati posao.

Ako vam se opisani metodi čine isuviše komplikovanim, stručnjaci preporučuju jednostavnije načine za uklanjanje neželjenih dlačica, poput traka za depilaciju sa voskom. Takođe, i kreme za depilaciju su bolje rešenje od brijača, a veoma lako se koriste.

Ipak, stručnjaci kažu da se, osim tretmana laserom, najbolji i najduži rezultati, postižu primenom klasičnih metoda. Depilacija voskom ili šećernom pastom je efikasan način da uklonite neželjene dlačice. Uz malo truda i vežbe može se lako primeniti u kućnim uslovima. Pokušajte i sami, pa nam javite vaša iskustva.

  • Ostavite komentar
  • |
  • 0 komentar(a)